Chișinău, Str. Sfîntul Andrei 37, of. 1 Luni — vineri, 9:00 — 18:00 079558597 | 068099733
PrincipalaBlogBlog12 obiceiuri daunatoare dintilor tai

12 obiceiuri daunatoare dintilor tai

15 05 2017

12 obiceuri daunatoare dintilor tai

Pentru a vă bucura de o dantura frumoasă și sănătoasă nu este suficient să aveți o igiena buco-dentara riguroasa și să mergeți regulat la stomatolog. Tratamentul cariei dintilor in Moldova a devenit mai accesibil si mai performant.Apelati la serviciile medicului stomatolog si nu ezitati, caci orice intarziere de timp poate cauza agravarea bolilor dentare.

Există o serie de obiceiuri care daunează sanatatii dentare:

1. Spalatul pe dinti cu mișcări orizontale, care adună placa bacteriană și resturile alimentare în spațiile interdentare și aplatizează papila interdentară, cu formarea de spații interdentare retentive.

Mișcarile de periaj vor fi verticale de la gingie în sus (la arcada inferioară) sau în jos (la arcada superioară) cu periuța ușor înclinată pe suprăfața dintelui.

2. Spalatul dintilor cu periute dure și presiune mare, care duce la retragerea gingiei și dezgolirea radăcinii dintilor albi și hipersensibilitate dentară.
Periuțele de dinți vor fi medii sau moi, în funcție de recomandarea medicului, iar presiunea exercitată la periaj va fi medie.

3. Folosirea scobitorilor, pentru scoaterea resturilor alimentare interdentare, duce de asemenea la aplatizarea papilei interdentare și favorizează acumularea de resturi interdentar.

Resturile alimentare interdentare vor fi înlăturate prin clătire puternică cu apă, cu ata dentara sau periuțe interdentare.

4. Guma de mestecat rumegată în exces, chiar daca are rol anticarie prin xylitolul conținut și curățire mecanică, poate afecta articulația temporo-mandibulară, iar prin stimularea secrețiilor gastrice poate produce gastrite.
Mestecați guma atît cît are gust, pentru un efect optim.

5. Apa îmbuteliată nu are fluor și deci nici efect carioprotector.
Folosti paste de dinți sau ape de gură cu fluor.

6. Rosul unghiilor, pe lîngă aspectul inestetic general, favorizează bruxismul și abraziunea dinților frontali.
Încercați să controlați acest obicei vicios!

7. Mîncatul semințelor de floarea soarelui, dovleac, poate produce ancose (escavații în semilună) pe incisivii centrali, în special superiori.
Reduceți consumul acestora prin spargerea între dinți.

8. Spartul în dinti de alune, fistic, oase de pui, poate produce fracturi ale dinților, uneori foarte dureroase.
Evitați să spargeți în dinți alimentele dure.

9. Consumul de alimente la temperaturi extreme, foarte reci/ fierbinți, poate duce la fisurarea smalțului, sensibilitate și chiar carierea dinților.
Evitați consumul de alimente foarte reci/ fierbinți sau alternarea acestora.

10. Consumul ridicat de bauturi acidulate (coca-cola, pepsi, apa minerală, sucuri din citrice) sau vin alb produce demineralizări ale smalțului și dă dinților un aspect poros, ulterior și pătat, ca și o sensibilitate crescută.

Clătiți cu apă după consumul acestora sau folosiți o gumă de mestecat, pentru a neutraliza aciditatea bucală.

11. Consumul exagerat de vin rosu, ceai negru, cafea, ca și fumatul favorizează hiperpigmentarea dinților și pătarea acestora, prin componentele lor colorate.

Clatiti cu apa din abundenta după consumul lor și efectuați profilaxii profesionale mai des de două ori pe an.

12. Consumul de alimente noaptea, favorizează cariile dentare, de cele mai multe ori nemaifcînd periaj dentar ulterior, și prin faptul că posibilitatea de autocurațire a salivei este mai redusă pe timpul nopții cînd secreția salivară scade.
Evitați consumul de alimente (in special dulci) pe timpul nopții. Vă suprasolicitați și alte organe (stomac, ficat). Periați dintii înainte de culcare!

Dacă vreți să preveniți afectiunile dento-parodontale țineti cont de aceste informații și vizitele la stomatolog vor fi mai rare și mai puțin neplăcute!

Clinica stomatologica in Moldova  – tratarea cariilor, pulpitei si plombarea dintilor !!!