Chișinău, Str. Sfîntul Andrei 37, of. 1 Luni — vineri, 9:00 — 18:00 +37379558597 | +37368099733
PrincipalaBlogBruxismul – cauze, simptome si tratamentul in Moldova.

Bruxismul – cauze, simptome si tratamentul in Moldova.

17 05 2017

Aparat de aer conditionat in Moldova

Te trezești adesea cu dureri de cap și de maxilar? Ai observat că, pe parcursul zilei, stai cu maxilarele încleștate? Fără să știi, s-ar putea să suferi de bruxism, boala vieții moderne, pe care să nu o conștientizezi până nu experimentezi durerea sau nu îți spune specialistul dupa consultatia medicului stomatolog.

Ce este bruxismul si care sunt cauzele

Bruxismul in Chisinau este o afecțiune dentară foarte comună, întâlnită atât la adulți, cât și la copii. Se caracterizează prin scrasnitul din dinti, încleștarea maxilarelor și dureri ale articulației temporo-mandibulare. Acestea sunt doar câteva dintre simptomele bruxismului in Moldova care, de cele mai multe ori, este prezent noaptea în somn şi semnalat printr-un zgomot de scrâşnire tipic. În simptomatologia dentară, bruxismul este de două feluri. Primul, nocturn, este cel mai răspândit, fiind caracterizat de scrâșnirea automată a dinților și contracții ritmice ale maxilarului. Cel de-al doilea tip de bruxism este reprezentat de cel diurn, care apare ca reacție la stimuli, precum: panică, nervozitate, anxietate, frustrări refulate, personalitatea agresivă, competitivă, hiperactivă sau pe fondul unor tulburări de ocluzie.

Care sunt efectele bruxismului?

În primul rând, se văd la nivelul dinților, prin apariția unor fisuri ale smalțului dentar, modificarea formei, tocirea dinţilor laterali şi nivelarea dinţilor frontali, urmate de apariţia sensibilităţii dentare (la cald și rece). În plus, tocirea dinților poate conduce la destabilizarea acestora din alveole, care permit pătrunderea mai ușoară a bacteriilor în gingii, determinând atât abcese, cât și infecții dentare, care pot necesita tratamente de chirurgie dentară. O altă problemă cauzată de bruxism este reprezentată de apariția migrenelor și probleme ale articulaţiei temporo-mandibulare (locul unde maxilarul inferior se articulează cu craniul). De regulă, durerile cauzate de bruxism pot fi confundate cu durerile de urechi, nevralgii, dureri ale mușchilor gâtului și ale cefei și mărirea volumului muşchiului maseter.

Tratamente inovatoare pentru bruxism

În primul rând, prin controalele periodice, medicul depistează din timp eroziunea dinților. Iar în baza unui diagnostic oferit de medicul specialist ți se poate oferi cea mai bună metodă de tratament. În general, tratamentul bruxismului in Chisinau constă în crearea personalizată a unei gutiere dentare, după mulajul dinților de pe una dintre arcade, ce va împiedica atingerea și frecarea acestora, cu rolul de a relaxa mușcatura. Uneori, pentru a trata această afecțiune, este necesară repoziționarea dinților și modificarea contactelor dintre dinți, ceea ce se realizează cu un aparat dentar. Este recomandat ca, în cazul în care stresul este principala cauză a apariției bruxismului, să încerci metode de relaxare. Să adopți o atitudine calmă și să nu lași ca o situație neplăcută să te afecteze. Persoanele pentru care este dificil să-și gestioneze stresul, pot avea nevoie de ajutor specializat sau un relaxant muscular pentru mandibulă.

În cazul în care persoana suferă de bruxism nocturn, medicii dentiști îți pot prescrie gutiere nocturne, care să împiedice manifestarea simptomelor pe timpul somnului. Indiferent de cauza boalei, tratarea bruxismului ales împreună cu medicul specialist are ca scop schimbarea comportamentului prin relaxarea limbii, a dinților și a buzelor. Când pacienții devin conștienți că suferă de bruxism, primul sfat este să își relaxeze limba, prin exerciții, arcadele dentare să fie separate și buzele să stea închise. Pentru a evita complicațiile ce pot apărea din cauza bruxismului, este necesar să urmezi tratamentul prescris de medicul stomatolog. Netratat, bruxismul duce la dureri de cap recurente, dureri la nivelul mușchilor feței, precum și la fracturi dentare. Nu uita nici de controlul periodic si programarea la stomatolog. Acesta te poate scăpa de multe probleme dentare.

Estetica Dentara – Clinica stomatologica in Moldova!