Chișinău, Str. Sfîntul Andrei 37, of. 1 Luni — vineri, 9:00 — 18:00 079558597 | 068099733
PrincipalaBlogBlogCaria de biberon la copii

Caria de biberon la copii

05 06 2017

Caria de biberon, cunoscută și sub numele de caria de suzetă, este una dintre cele mai frecvente afecțiuni stomatologice întâlnite la bebelusi. Apare în special pe fondul unei alimentații prelungite cu biberonul sau a folosirii îndelungate a suzetei, dar poate avea și alte cauze.

Procesele carioase sunt o epidemie în rîndul copiilor mici. Acestea debutează la vîrste fragede cu caria de biberon, cînd copiii sunt expuși în mod regulat la zahărurile din produsele cu care sunt alimentați: lapte, lapte praf, sucuri, ceaiuri îndulcite.Cu cît sunt expuși pe perioade mai lungi de timp, cu atît crește riscul de apariție a acestor leziuni carioase, ce necesita tratamentul dintilor de lapte.

Cauzele cariei de biberon

Alăptarea copilului peste vârsta de 1-1/2 ani, dar și folosirea excesivă a biberonului și a suzetei sunt principalele cauze ale apariției cariei de biberon la copii. Însă etiologia afecțiunii cuprinde și alte cauze:

 • excesul de alimente dulci;
 • obiceiul de a înmuia suzeta în miere sau alimente/sucuri dulci;
 • îngrijirea orală deficitară;
 • fluorizarea insuficientă a dinților;
 • prezența microogranismelor acidogene care se transmit de la mamă la bebeluș (streptococul mutant, lactobacilul acidofil etc.);

Simptome ale cariei de biberon

Caria de biberon afectează dinții de lapte. Debutează cel mai adesea la nivelul incisivilor superiori, aceștia fiind cei mai folosiți atunci cînd copilul suge suzeta sau tetina biberonului, apoi se extinde și la nivelul molarilor 1, caninilor și molarilor 2, în ordinea erupției lor.

Tabloul clinic al cariei de biberon cuprinde următoarele simptome:

 • pete albe sau galbe- maronii pe dinți;
 • dureri dentare (copilul plânge cand i se atinge gingia în zona dinților cariați)
 • abcese frecvente (infecții dentare manifestate prin inflamarea gingiei, prezența pungilor de puroi etc.)

Prevenirea cariei de biberon

Tratamentul profilactic face parte din schema de tratament a cariei de suzeta și presupune mai multe măsuri pe care le pot lua părinții pentru a asigura sănătatea orală a copilului în timpul erupției dinților de lapte:

 • aplicarea periajului dentar încă de la aparitia primului dinte de lapte;
 • administrarea limitată a sucurilor sau lichidelor dulci;
 • evitarea obiceiului de a lăsa copilul să adoarmă cu suzeta sau biberonul în gură;
 • fluorizarea corespunzătoare a dinților (cu pasta de dinți specială pentru vârsta lui);
 • renunțarea la biberon de la vârsta de un an și înlocuirea acestuia cu cănuța de bebelus;
 • vizitele periodice la stomatolog (încă din primul an de viată) – efectuati o programare la stomatolog in Moldova;
 • renunțarea la obiceiul de a înmuia suzeta sau tetina biberonului în miere sau sucuri dulci.

Tratamentul cariei de biberon

Deși afecțiunea apare la dintii de lapte, dacă este lăsată netratată poate conduce la complicații serioase în erupția dinților definitivi.

Tratamentul este de două tipuri – profilactic și curativ.

Tratamentul dentar curativ este realizat de medicul stomatolog, care decide măsurile terapeutice care se impun în funcție de severitatea afecțiunii. În cazul în care caria este în faza incipientă, se va încerca remineralizarea smalțului dinților prin aplicarea locală de fluor. În cazul în care caria a penetrat dintele, stomatologul va recurge la obturații fizionomice (plombe), iar dacă cavitatea este severă, se impune tratamentul endodontic sau  extracția dintelui afectat.

O vizită la un cabinet stomatologic vă poate ajuta atunci cînd nu știți cum să efectuați aceste manevre. Medicul dentist vă va arăta cum trebuie să procedați și ce produse să folosiți în îngrijirea sănătății orale a copilului dumneavoastră.

Pe măsură ce crește, copilul trebuie să ia contact cu dentistul înainte de a apărea problemele/leziunile carioase pentru a evita ca acesta să prindă „frica de dentist”. Ședințele de acomodare în cabinet sunt scurte și pot fi chiar distractive atunci cînd nu este implicată durerea dentară.

Clinica stomatologica in Moldova – Centrul de Estetica Dentara !!!