Chișinău, Str. Sfîntul Andrei 37, of. 1 Luni — vineri, 9:00 — 18:00 079558597 | 068099733
PrincipalaBlogBlogCe se intampla daca mancam doar pe o parte

Ce se intampla daca mancam doar pe o parte

11 06 2017

De cele mai multe ori alegem să mâncăm doar pe o parte din cauza unor dureri sau a dinţilor lipsă de pe partea opusă.

Ce modificari negative au loc?

  • Pe partea pe care nu mâncăm se va depune mai mult tartru pe dinţi. Acest lucru va afecta şi gingia. Ca în orice domeniu, orice lucru nefolosit se deteriorează.
  • Dacă mâncăm mult timp doar pe o parte, dinţii respectivi vor fi suprasolicitaţi. Din această cauză atât lucrările dentare cât şi dinţii vor ceda într-un ritm accelerat. Plombele dentare se vor sparge, dinţii care nu au nerv vor ceda mai uşor fiind mai casanţi şi pot să apară afecţiuni la vârful rădăcinii.
  • Articulaţia temporo-manidbulară (articulaţia care face legătura dintre craniu şi mandibulă) va fi afectată pe partea suprasolicitată. Acest lucru va duce la o asimetrie între cele două articulaţii, vor începe durerile în zona urechilor şi zgomote (cracmente) la deschiderea gurii. Durerile sunt destul de puternie în special dimineaţa, alături de dureri de cap.
  • Maseterul (muşchiul principal care participă la mestecat) va creşte în volum. În timp acest lucru va fi vizibil, obrazul de pe partea folosită va fi mai mare şi mandibula va fi deviată într-o parte.
  • În urma suprasolicitării, osul maxilar va începe să se resoarbă, gingiile se retrag şi poate să apară mobilitatea dentară.

Efectele sunt mai grave la copii deoarece ei sunt în creştere şi osul are o mai mare plasticitate. Practic forţele care se dezvoltă în timpul masticaţiei modelează osul. Cu cât este mai insuficientă masticaţia, cu atât muşchii şi oasele se dezvoltă mai puţin, astfel fixarea dinţilor în os este afectată si ca urmare adesea se apeleaza la tratamentul dintilor la copii.

Trebuie să mâncăm pe ambele părţi şi alimente de diferite consistenţe. Şi dacă mancăm doar alimente moi, gândindu-ne că protejăm dinţii, este gresit. Alimentele mai dure sunt necesare pentru stimularea dezvoltării corecte a întregului sistem care susţine dinţii. La fel de important este să nu fim leneşi când mâncăm sau să ne grăbim.

Deşi mestecatul ni se pare un act banal, el este foarte important. Aşa cum mişcarea stimulează circulaţia organismului, şi masticaţia stimulează ajungerea sângelui la nivelul oaselor maxilare, ceea ce ajută la o bună dezvoltare a lor. Trataţi-vă toate afectiunile dentare, completaţi spaţiile lipsă cu lucrări dentare şi mâncaţi pe ambele părţi. În acest fel vă protejaţi dinţii, să nu înghiţiţi mâncarea mestecată insuficient, ceea ce ar duce la dezvoltarea unui ulcer gastric.

Clinica stomatologica in Moldova – stomatologie pentru copii la preturi accesibile !!!