Chișinău, Str. Sfîntul Andrei 37, of. 1 Luni — vineri, 9:00 — 18:00 079558597 | 068099733
PrincipalaBlogBlogSanatatea dintilor. Influenta produselor alimentare

Sanatatea dintilor. Influenta produselor alimentare

06 04 2017

Zambetul frumos şi sănătos depinde de genetică, dar foarte mult şi de îngrijirea corespunzătoare a dinţilor. Iată câteva sugestii despre impactul alimentaţiei, importanţa alegerii periuţei de dinţi potrivite şi combaterea fricii de dentist a copiilor.

*Greseli de  inngrijire a dintilor:

1.Frecvenţa defectuoasă la medicul stomatolog. Se recomanda apelarea de urgenta la serviiciile stomatologului in Moldova.

Nu mergem la control o dată pe an şi la detartraj sau cleaning profesionist de două ori pe an.

2.Nu ne periem întotdeauna cu atenţie dinții.

Periajul corect se face cel puţin două minute. Se începe din stânga sus, se periază jumătatea stânga cel puţin 30 de secunde, pe partea exterioară a dinţilor, pe partea interioară şi pe zona masticatoare, apoi se trece pe partea dreaptă sus şi se repetă mişcările.

Ulterior, se trece la mandibulă şi se periază la fel, câte 30 de secunde minim pe fiecare jumătate de arcadă. La final, se reia întregul ciclu. Uneori este nevoie să reîmprospătăm pasta, ceea ce e chiar indicat. Foloseşte paste de dinţi fără agenţi tensioactivi (detergenţi), care fac spumă multă.

3.Mâncăm dulciuri după ora 18.00

Este bine să nu consumăm seara ciocolată sau bomboane lipicioase, dulceţuri, creme de ciocolată etc., pentru că nu se pot îndepărta uşor de pe dinţi, nici în cazul unui periaj serios. Rămân pe dinţi, se transformă peste noapte în acizi şi atacă smalțul, apărând astfel cariile dentare in Chisinau.

4.Consumăm mâncare din ce în ce mai prelucrată.

Este vorba despre iaurturile cu fructe, croissante, budinci, sufleuri, care lasa resturi cremoase între dinţi, favorizând iarăşi formarea cariilor – de această dată, cariile dintre dinţi. Dacă luăm masa în oraş şi nu ne putem spăla pe dinţi după, putem îndepărta aceste resturi moi dacă mâncăm un măr tare sau mestecăm timp de 30 de minute o gumă de mestecat.

*Alimentaţia si sanatatea dintilor in Moldova

Sănătatea dinţilor noştri nu mai este influenţată de ce mâncăm, deoarece dinţii sunt deja formaţi şi ei nu vor fi mai sănătoşi dacă mâncăm, de exemplu, vitamine. Nivelul ridicat de igienă este cel care ne menţine dantura frumoasă şi sănătoasă.

Orice am mânca, este important să spălăm bine dinții după mese şi, mai ales, seara, înainte de culcare. Crudităţile tari (precum merele şi morcovii) ajută la o curăţare mecanică, iar disciplina orelor şi a alimentelor consumate contribuie, de asemenea, la menţinerea sănătăţii dentare.

*Copiii si stomatologul

Copilul trebuie dus la control începînd cu vîrsta de doi ani sau din momentul în care are dintii erupţi; o dată pe an, chiar dacă părintele considera că nu este cazul. Prima vizită la dentist trebuie să fie una prietenoasă, doar pentru control.

Dacă aşteptam să apară durerile la dulce, înseamnă că există o carie avansată şi, bineînţeles, prima experienţă cu dentistul nu va fi deloc una bună pentru copil.

*Periuta de dinti

Periuţele de dinţi se aleg în funcţie de problemele fiecăruia. Există periuţe dure care pot produce leziuni pe suprafaţa dinţilor din cauza combinării perilor duri cu forţa de periaj.

Acestor persoane care se periază cu putere le recomand periuţe moi sau medium. Cei care au afectiuni gingivale, boli dentare si parodontale (parodontita/paradontoza), sangerari, ar trebui să folosească periuţe mai moi, precum şi paste de dinţi cu conţinut antimicrobian şi antiseptic.

În general, o persoană fără probleme poate folosi periuţe medii că tărie cu paste de dinţi normale, eventual fără detergenţi.

*Impactul stilului de viaţă

Extrem de nocive pentru dinţi sunt: fumatul, alcoolul, dulciurile, băuturile carbogazoase. Stresul este un factor favorizant, prin asocierea lui cu alte obiceiuri vicioase precum consumul în exces de dulciuri, rosul stiloului, al unghiilor etc., care strică dinții.

Respiratia neplacuta  

Respiraţia urât mirositoare vine, de cele mai multe ori, de la lucrări protetice vechi, sub care putrezesc alimente ce emană mirosul urât. În primul rînd, trebuie mers imediat la dentist pentru detartraj şi periaj amănunţit, iar acasă folosim zilnic duşul bucal.

Dacă mirosul persistă, poate că ar trebui schimbate lucrările protetice, mai ales dacă sunt vechi de peste zece ani. O altă cauză a mirosului urât este limba încărcată, care are la suprafaţă celule moarte pe care le îndepărtăm prin periaj. Duşurile bucale, de exemplu, curăță stratul de depunere cu ajutorul jetului de apă şi a unei suprafeţe care raclează.

Clinica stomatologica in Chisinau – Centrul de Estetica Dentara !!!