Chișinău, Str. Sfîntul Andrei 37, of. 1 Luni — vineri, 9:00 — 18:00 079558597 | 068099733
PrincipalaBlogBlogPeriajul corect al dintilor – sfatul medicilior in Chisinau

Periajul corect al dintilor – sfatul medicilior in Chisinau

10 05 2017

Un periaj corect durează cel puţin două minute — exact, 120 de secunde! Majoritatea adulţilor nu respectă acest timp. Pentru a vă da seama cât durează periajul, folosiţi un cronometru. Pentru un periaj corect, folosiţi mişcări scurte, uşoare, cu mare atenţie la joncţiunea dentogingivală, la dinţii din spate şi la zonele din jurul obturaţiilor, coroanelor şi altor lucrări dentare. Concentraţi-pe fiecare zonă de periaj, după cum urmează:

  • Periaţi suprafeţele exterioare ale dinţilor de sus, apoi ale dinţilor de jos
  • Periaţi suprafeţele ocluzale
  • Pentru împrospătarea respiraţiei, periaţi şi limba

Ce fel de periuta de dinti alegeti?

Majoritatea medicilor dentişti recomandă folosirea unei periuţe cu peri moi pentru îndepărtarea plăcii bacteriene şi a resturilor alimentare dintre dinţi. De asemenea, sunt recomandabile periuţele cu capul mic, pentru că pot să ajungă mai bine în toate zonele cavităţii bucale, inclusiv la dinţii din spate. Multe persoane preferă periuţele electrice. Acestea pot curăţa dinţii mai bine, în special în cazul persoanelor cu dificultăţi sau care nu au o dexteritate bună.

Cât de importantă este alegerea pastei de dinti?

Este foarte important să utilizaţi o pastă de dinţi potrivită pentru dumneavoastră. În prezent există o mare varietate de paste de dinţi, speciale pentru anumite afecţiuni, inclusiv carii, gingivită, tartru, discromie şi sensibilitate dentară. Adresaţi-vă medicului dentist pentru a afla ce pastă de dinţi vi se potriveşte.

Cum aveți grijă de periuta  de dinti?

Pentru a vă pastra periuţa şi pentru sănătatea dvs, asiguraţi-vă că o păstraţi uscată între periaje. În periuţă se adună praf, microbi, ciuperci şi bacterii, iar numărul lor poate creşte foarte mult. După folosirea periuţei de dinţi, clatiţi-o foarte bine sub un jet puternic de apă şi puneţi-o în poziţie verticală pentru a se usca mai usor.

Cât de des trebuie să-mi schimb periuta de dinti?

Periuţa de dinţi trebuie schimbată când începe să se uzeze , cel puţin o dată la trei luni. De reţinut că este indicat să vă schimbaţi periuţa de dinţi după ce aţi suferit de o răceală, pentru că periuţa acumulează bacteriile şi se poate produce o reinfectare. Prestam servicii stomatologice in Moldova de curatare si albire a dintilor!

Cum se foloseşte corect ata dentara?

Folosirea corectă a aţei dentare ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene şi a resturilor alimentare din spaţiile unde periuţa de dinţi nu prea ajunge – sub joncţiunea dentogingivală şi în spaţiile interdentare. Placa bacteriană este principala cauză a cariilor dentare şi parodontopatiilor, de aceea se recomandă utilizarea zilnică a aţei dentare.

Pentru ca folosirea aţei dentare să fie eficientă, respectaţi următoarele recomandări:

  • Folosiţi cam 45 cm de aţă şi înfăşuraţi capetele aţei în jurul degetului din mijloc de la fiecare mână, lăsând 3-5 cm pentru lucru
  • Mişcaţi aţa uşor în sus şi în jos între dinţi, ţinând-o drept între degetul mare şi degetul arătător
  • Curbaţi aţa uşor la baza fiecărui dinte, pentru a curăţa sub baza gingiei. Nu rupeţi şi nu forţaţi aţa, pentru că puteţi tăia sau răni ţesutul gingival, foarte sensibil
  • Curăţaţi fiecare dinte cu o altă porţiune curată a aţei
  • Pentru a scoate aţa, folosiţi aceeaşi mişcare în sus şi în jos pentru a o scoate uşor dintre dinţi

Ce fel de ata dentara să alegeti?

Există două tipuri de ata dentara:

  • Aţă dentară din nailon (multifilament)
  • Aţă dentară din PTFE (monofilament)

Aţa din nailon poate fi cerată sau nu, şi poate avea diverse arome. Fiind compusă din mai multe fire de nailon, se poate rupe sa desface uşor, în special în spaţiile interdentare înguste. Deşi mai scumpă, aţa monofilament (PTFE) alunecă mai uşor între dinţi, chiar şi în spaţiile înguste, şi este practic imposibil de desfăcut. Ambele tipuri de aţă dentară, folosite corect, sunt eficace în îndepărtarea plăcii bacteriene şi a resturilor alimentare.

Clinica stomatologica in Chisinau – Centrul de Estetica dentara !!!