Chișinău, Str. Sfîntul Andrei 37, of. 1 Luni — vineri, 9:00 — 18:00 079558597 | 068099733
PrincipalaBlogBlogImportanta spalatului pe dinti inainte de culcare

Importanta spalatului pe dinti inainte de culcare

20 06 2017


Te-ai gândit vreodată la dintii tăi ca fiind 32 de perluțe albe care îți protejează corpul de tot ceea ce înghiți?

Este esențial să îți păstrezi cavitatea bucală departe de bacteriile periculoase, de carii și de infecții, iar spălatul dinților înainte de culcare este unul dintre cele mai bune moduri prin care poți face asta. Este atât de important, încât te poți gândi, înainte de a o face, că este ca unul dintre cele mai bune cadouri pe care le poți face dinților și gingiilor.

De ce spalatul pe dinti noaptea este atât de important?

Mulți dintre noi mâncăm aproape 3 mese pe zi înainte să mergem la culcare. Așadar, dacă te duci să dormi fără să te speli pe dinți înainte, foarte multe particule de mâncare rămân blocate între dinți, iar acestea pot cauza apariția cariilor. Și dacă noi dormim, asta nu înseamnă că și bacteriile dorm. Mai mult decât atât, bacteriile devin mai active atunci când nivelul salivei, principalul protector al cavității bucale, devine scăzut.

Riscurile unei igiene orale incorecte

Ca și orice alt organism viu bacteriile excretă deșeuri după masă. Aceste deșeuri sunt foarte acide și descompun smalțul dinților, cauzînd astfel apariția cariilor – tratamentul cariilor dentare in Chisinau fiind o procedura anevoioasa pentru pacient. Cînd săriți peste periajul dinainte de  culcare, placa începe să se întărească și să se pietrifice pe dinți. După ce placa este calcificată, este imposibil de eliminat cu o periuță de dinți sau cu ața dentară și poate fi eliminată numai la cabinetul stomatologic printr-un periaj profesional/detartraj.

Gingiile reacționează la depunerea plăcii bacteriene ca la apariția unei infecții, iar în acest caz iși face apariția sistemul imunitar. Prin atacarea plăcii bacteriene, sistemul imunitar elimină și țesuturile sănătoase care țin dinții la locul lor facînd gingiile să se retragă. Mai mult decît atît, apariția tartrului poate cauza sîngerarea gingiilor.Tartrul poate fi de mai multe culori și consistențe și în funcție de localizarea lui și compoziția și vechimea sa poate duce la inflamații/infecții mai mari sau mai mici.

Inflamația are și un rol pozitiv, permite corpului sa se protejeze, însă provoacă daune atunci cînd este prezentă pe o perioadă mai lungă de timp.

Respiratia urat mirositoare este de asemenea provocată de bacteriile apărute în cavitatea bucală pe parcursul nopții.

Fă-ți un program!

Dacă nu te dai în vânt după spălatul pe dinți seara, poate ar fi cazul să îți faci un anumit program pe care să îl respecți. Pune-ți ceasul să sune sau, dacă ești fan al televizorului, du-te și spală-te pe dinți pe durata reclamelor.

Dacă te-ai spălat pe dinți seara și mănânci chiar înainte să dormi, atunci toate eforturile tale au fost în vînt. Dacă totuși nu reziști și urmărești o emisiune târziu în noapte și vrei să ronțăi ceva, mai fă un efort și mai fă o vizită până la baie și spală-te din nou.

Medicii stomatologi spun că pentru a menține o igiena orala bună, spălatul pe dinți seara este mai important decât cel din timpul zilei. Așadar, începând de azi spală-te pe dinți în fiecare seară!!!

Clinica stomatologica in Moldova – tratamentul dintilor la preturi accesibile !