Chișinău, Str. Sfîntul Andrei 37, of. 1 Luni — vineri, 9:00 — 18:00 079558597 | 068099733
PrincipalaBlogBlogRadiografiile dentare in Chisinau– Tipuri si utilizare

Radiografiile dentare in Chisinau– Tipuri si utilizare

16 05 2017

Cand ceva ne deranjeaza, indiferent ca e vorba de o durere de masea sau de o alta afectiune, toti suntem constienti de importanta unui diagnostic corect. Ne dam peste cap sa gasim cea mai buna clinica, cei mai buni medici, dar ne vine poate greu sa credem ca o radiografie – dentara, mai ales – ar putea avea un cuvant atat de important de spus in stabilirea diagnosticului corect. Exista insa detalii care nu pot fi observate printr-un simplu control, asa incat este nevoie de instrumente de diagnosticare speciale – si aici intervin acele radiografii dentare.

Tipuri de radiografii dentare in Moldova

Exista diferite tipuri de radiografii folosite in stomatologie, fiecare avand intrebuintarea sa. In mare, radiografiile dentare pot fi impartite in doua categorii:
Intraorale – asa cum o indica si denumirea, este vorba despre cele in care filmul se pune in interiorul gurii .Se folosesc foarte mult pentru detectarea cariilor, deoarece ofera o imagine amanuntita a dintelui si a osului alveolar.

Extraorale – in cazul acestora, filmul se afla in afara gurii (radiografiile panoramice) si ofera o imagine de ansamblu a danturii, fiind concentrate pe maxilar si craniu, dar mai putine detalii. Sunt folosite in detectarea problemele articulatiei temporo-mandibulare (ATM) sau a dintilor care dintr-un motiv sau altul nu au erupt, ramanand blocati in gingie.

*Ortopantomografia (mai cunoscuta sub denumirea de radiografie panoramica) ofera o imagine de ansamblu a ambelor arcade si a intregului set de dinti. Radiografia panoramica este folosita in special pentru detectarea cancerului oral, a dintilor impactati (mai ales in cazul maselelor de minte), a anomaliilor articulatiei temporo-mandibulare, dar si in evaluarile ortodontice.

*Tomografie computerizata dentara – aceasta evidentiaza structurile interioare ale corpului in imagini bidimensionale, „in felii”. Acestea permit efectuarea unor masuri de mare precizie in zona laterala mandibulara, pe arcada superioara, in zona sinusurilor si a foselor nazale. Tomografia computerizata dentara este utilizata pentru a identifica probleme legate de oasele fetii, cum ar fi tumori sau fracturi, de catre specialistii in endodontitie, implantologie si chirurgie buco-maxilo-faciala.

*Radiografiile cefalometrice arata craniul in intregime,se folosesc in cazurile in care dintii trebuie examinati in legatura cu maxilarul si profilul unui pacient. Radiografiile cefalometrice sunt foarte folositoare mai ales la inceputul unui tratament ortodontic, dar si in diversele stadii ale acestuia – pentru compararea etapelor si intelegerea schimbarilor petrecute dupa efectuarea respectivului tratament.

Radiologia dentara si tehnologia moderna

Tehnologia actuală specifică radiologiei dentare este bazată pe imaginea digitală. În locul utilizării clasice a filmelor developate în camera obscură imaginea radiologică este preluată direct în calculator, de unde poate fi vizualizată direct de medicul stomatolog, tipărită pe o imprimantă medicală sau utilizată pe un suport extern de stocare – stick usb, cd, dvd, sau pe e-mail.

Câteva avantaje ale utilizării tehnologiei digitale:

-Această tehnică are nevoie de o doză mai redusă de radiații datorită sensibilității mai mari a senzorilor digitali, De asemenea, imaginile sunt disponibile pe ecran imediat după ce s-a realizat expunerea.
-Imaginea poate fi prelucrată pe calculator pentru a fi îmbunătățită sau mărită atât cât e necesar pentru a sesiza cu mult mai mare ușurință detalii astfel că medicul vă poate explica foarte clar unde este problema și care sunt deciziile optime.
-Programele informatice specializate îi pot ajuta pe medicii stomatologi să compare pe același ecran diferențele ce apar în timp la nivelul unuia sau mai multor dinți, observând clar evoluția în timp a stării de sănătate dentară.

CÂT DE MARE ESTE DOZA DE RADIATII?

În cazul tehnologiei intraorale digitale doza de radiații este aproximativ echivalentă cu 3-4 ore de stat la televizor.
Efectele expunerii la radiații au fost evaluate prin studii timp de zeci de ani, ajungându-se la concluzia că radiografiile dentare in Chisinau prezintă numeroase avantaje, scurtând timpul și crescând eficiența intervenției terapeutice, fiind totodată nenocive și acționând semnificativ pentru beneficiul pacientului!

Radiografia dentara si riscurile pentru corpul uman

Aceste tipuri de radiografii nu afecteaza starea de sanatate a organismului uman, deoarece cantitatea de raze X din timpul expunerii este foarte mica. Totodata, fiecare persoana este expusa zilnic la diverse radiatii din mediu – cuptor cu microunde, telefon mobil, sau din spatiu. Cu toate acestea, efectele radiatiilor se pot cumula in timp si pot produce leziuni celulare, astfel incat numarul de radiografii trebuie sa fie limitat la recomandarea medicului.
In prezent cabinetele de radiologie dentara detin aparatura performanta, ce filtreaza radiatiile X; in plus, radiografiile digitale au un sistem ce reduce radiatiile cu pana la 90%. Totodata timpul de expunere este cel mai mic posibil, iar corpul pacientului este protejat cu un sort din plumb, prevazut si cu o aparatoare pentru gat si glanda tiroida. Toate acestea reprezinta masuri luate pentru a limita cat mai mult expunerea la radiatii a pacientilor.

Clinica stomatologica in Chisinau – proteze si implantarea dintilor !!!