Chișinău, Str. Sfîntul Andrei 37, of. 1 Luni — vineri, 9:00 — 18:00 +37379199733 | +37368099733
PrincipalaBlogTratamentul tartrului dentar in Chisinau.

Tratamentul tartrului dentar in Chisinau.

18 05 2017

zubnoy kamen kak izbavitsya v domashnikh usloviyakh 1 1 - Tratamentul tartrului dentar in Chisinau.

Tartrul dentar in Moldova sau „piatra” de pe dinti este placa dentara care a început sa se întărească. Placa bacteriană dentara este un film, o peliculă incoloră de  bacterii ce se dezvoltă continuu pe suprăfața dinților.

Pacienţii cu depuneri de tartru au în permanenţă un miros fetid la nivelul cavităţii bucale, chiar dacă se spală pe dinţi şi folosesc apă de gură. Tartrul este poros, el adunând ca un burete de placa bacteriană care se depune în mai multe straturi şi se mineralizează. Astfel, depozite dentare in Chisinau se maresc, apasă pe gingie, si aceasta se retrage, de cele mai multe ori, rădăcina dintelui.

De ce apare tartrul dentar?

Igiena orală deficitară și periajul dentar incorect executat duc la acumularea și creșterea acestei pelicule de placă bacteriană care se întărește, apărînd tartrul dentar prin retenția de resturi alimentare și substanțe minerale din salivă, acestea depunîndu-se pe dinți și subgingival.

Tartrul dentar in Chisinau este un magnet și pentru pete. Acestea apar în urma consumului de cafea, ceai, tutun sau băuturi cu diverși coloranți, elemente din aceste substanțe impregnînd tartrul și placa bacteriană astfel ca, în timp, dinții capătă culori de la gălbui la maro și chiar gri închis. In acest caz se recomanda igienizarea dentara profesionala.

Prevenirea tartrului dentar in Moldova

Lecţia 1: prevenirea

Totul ar trebui să înceapă cu prevenirea placii dentare in Chisinau. Aceasta se depune pe dinţi în mod continuu, imediat după igienizare, iar rata de îngroşare a stratului de placă poate fi doar încetinită şi nu oprită.

Regulile elementare de igienă precum periajul dinţilor după mese, utilizarea apei de gură, nu ar trebui să fie mai puţin importante decât regula punctualităţii, spre exemplu. Din nefericire placa microbiană dentară evoluează spre tartru, iar singura metodă eficientă de îndepărtare în totalitate a plăcii este periajul dentar profesional.

Lecţia 2: igienizarea

Igienizarea reprezintă un ansamblu de acţiuni terapeutice, în principal nechirurgicale, care urmăresc îndepărtarea plăcii bacteriene şi a produşilor ei – a tartrului supra şi subgingival şi a cementului necrotic accesibil după detartraj in Moldova – şi menţinerea în timp a unei bune igiene gingivo-orale.

Ingienizarea începe acasă, prin periaj, la care se adaugă mijloace secundare precum folosirea atei dentare, a apei de gură, realizarea unor dusuri bucale. Aceasta este continuată în cabinetul medical şi presupune detartraj, lustruirea suprafeţelor şi curăţare în profunzime, până la eliminarea tuturor impurităţilor.

Lecţia 3: periajul

Periajul obligatoriu este cel de seară, după ultima masă, înainte de culcare. Acesta este esenţial deoarece menţinerea în cavitatea bucală a plăcii bacteriene, a resturilor de alimente, în condiţii constante de umiditate şi oxigenare redusă, repausul părţilor moi favorizează dezvoltarea florei microbiene.

Periajul de dimineaţă acţionează ca un masaj asupra gingiei, stimulând circulaţia şi vascularizaţia gingivală. Completarea periajului de dimineaţă şi seară prin clătirea gurii cu soluţii antiseptice (ape de gură) favorizează o bună igienizare. De asemenea, consumul de fructe (mere) şi legume (morcovi), după masă, dislocă resturile organice depuse în zonele gingivo-dentare şi ajută la o igienizare mult mai bună a cavităţii bucale.

Timpul de periaj diferă de la o persoană la alta. Un periaj corespunzător se face 3-5 minute, când tehnica de periaj este însuşită corect şi efectuată complet. Ideal ar fi să avem două periuţe de dinţi, pe care să le folosim alternativ. Astfel se menţin uscate, perii nu se deterioreză la fel de repede şi nu trebuie să le înlocuim la fel de repede.

Tratamentul tartrului dentar in Chisinau

Dacă tartrul nu este îndepărtat periodic, afectează şi ţesutul de susţinere a dintelui, nu doar gingia, toate acestea ducând la mobilizări ale dinţilor afectaţi şi, în final, la pierderea lor.

El se poate îndepărta doar în cabinetele medicale dentare de specialitate, printr-o metodă denumită detartraj, care este de doua feluri: supra şi subgingival.

Detartrajul este un tratament ce constă în spargerea şi îndepărtarea depozitelor de tartru cu ajutorul unui aparat cu ultrasunet. Acesta are o ansă metalică ce vibrează, iar vibraţiile produse duc la dezintegrarea tartrului. In alte cazuri mai grave se foloseasca chiuretaj parodontal.

Manopera este nedureroasă, dar sensibilitatea dinților este diferită aşa că uneori poate fi neplăcut. În aceste cazuri, o simplă anestezie locală rezolvă toată problema.

Complicaţii

Acumularea de tartru determină inflamarea gingiilor ceea ce poartă numele de gingivită, care se manifestă prin umflarea, mărirea, înroşirea, modificarea culorii şi sângerarea acestora.

Dacă tartrul persistă perioade mai îndelungate pe dinţi şi, în special în regiunile subgingivale, nu doar gingiile au de suferit, ci chiar şi osul. Acesta, în încercarea de a se proteja de infecţia cauzată de bacterii, se retrage, iar implantarea dinţilor scade. Astfel, aceştia se vor mişca din ce în ce mai tare şi în cele din urmă se vor pierde. Acest fenomen poartă numele de boală parodontală (aşa-numita parodontoză) şi este unul dintre cele mai dezastruoase efecte ale tartrului.

Se recomandă efectuarea unui detartraj o dată la 6 luni, iar la pacientii cu implante dentare o dată la 4 luni!!!

Estetica Dentara – Clinica stomatologica in Chisinau!