Chișinău, Str. Sfîntul Andrei 37, of. 1 Luni — vineri, 9:00 — 18:00 079558597 | 068099733
PrincipalaBlogBlogTratamentul dintilor la gravide in Chisinau

Tratamentul dintilor la gravide in Chisinau

12 05 2017

tratamentul dintilor la gravide

Tratamente stomatologice pentru gravide

Femeile însărcinate reprezintă o categorie aparte de pacienți cărora medicul dentist trebuie să le acorde o atenție deosebită. Este obligatoriu să îi spuneți medicului dentist dacă sunteți însărcinată deoarece există medicamente și tratamente stomatologice nerecomandate sau chiar interzise pe perioada sarcinii.

Ideal ar fi ca înainte de conceperea unui copil să se trateze toate afecțiunile stomatologice pentru a se evita anumite neplăceri sau dureri pe parcursul sarcinii. De asemenea, este recomandat ca pe perioada sarcinii să nu fie neglijate vizitele la medicul dentist și procedurile de igienizare (periaj profesional, detartraj dentar), ce nu sunt de regulă dureroase și nu necesită anestezie.

Tratamentele stomatologice si servicii stomatologice in Moldova se pot efectua n condiții normale pe toată perioada sarcinii cu condiția ca medicul stomatolog să fie informat despre istoricul  obstetrical și medical.

În timpul sarcinii, perioada cea mai indicată pentru tratamentele realizate de medicul dentist este trimestrul al II-lea, deoarece în trimestrul I are loc formarea organelor fătului, iar în trimestrul al III-lea orice stres suferit de mamă poate duce la o naștere prematură.

Problemele stomatologice cele mai frecvente la gravide sunt:

Gingivita de sarcina– este cea mai frecventă afecțiune orală ce survine în timpul sarcinii fiind cauzată în special de modificările hormonale și circulatorii ca urmare a nivelului crescut de estrogen.  Afecțiunea apare cel mai des între luna a doua și a opta de sarcină și  este caracterizată de o predispoziție accentuală de sângerare a gingiilor.

Cel mai bun tratament este prevenția prin tratamente profilactice (detartraje și periaje profesionale) pentru a evita apariția afectiunii sau exacerbarea unei gingivite deja existente.

Granulomul de sarcina– este o formațiune tumorală unică, de culoare violet-albăstruie, cu diametrul de aproximativ 2 cm, localizată cel mai des în zona maxilară frontală, la nivelul papilelor interdentare. Se manifestă printr-o tendință crescută la sângerare. Afecțiunea apare la aproximativ 5% din femeile însărcinate, de obicei pe fondul unei gingivite deja existente. Tratamentul constă în detartrajul și periajul zonei afectate sau excizia formațiunii dacă este prea mare și are tendința la sângerare crescută. Poate involua de la sine după naștere.

Cariile si eroziunile dentare– structura minerală a dinților nu se modifică în sarcină. Cariile și eroziunile dentare apar mai des în sarcină datorită unor factori favorizanți din această perioadă.

Modificările hormonale determină schimbări în compoziția salivei care favorizează depunerea plăcii bacteriene pe suprafețele dentare și un atac acid mai puternic decât în mod normal. De asemenea, stările de greață favorizează vărsăturile repetate care asociate cu episoadele de reflux gastric cresc mult aciditatea din cavitatea bucală, având un efect negativ asupra smalțului dentar, cauzând demineralizari care duc fie la eroziuni dentare, fie la apariția cariilor. În plus, stările de vomă ingreunează menținerea unei igiene corecte, la asta adaugându-se și o dietă mai bogată în glucide din cauza “poftelor”.

Radiografia NU este contraindicată în sarcina. Trebuie luate însă măsuri suplimentare de protecție (purtarea șorțului cu plumb și expunerea strict a zonei interesate) mai ales în trimestrul I de sarcină, moment când are loc organogeneza care poate fi influențată de efectele teratogene ale radiațiilor Roentgen.

Dozele de radiație mai mici de 5-10 rad nu au efect teratogen (nu au efect negativ asupra fătului). O radiografie dentară retroalveolară (film mic) necesită 0.01 milirad de radiație, un nivel de 40 de ori mai mic decât nivelul periculos. De exemplu, expunerea fătului când mama poartă șort cu plumb este de aproximativ 0.0001 cGy (centi Gray/rad) de radiație, pe când radiația la care este expus fătul zilnic din cauza radiațiilor cosmice este de 0.004 cGy (centi Gray/rad) de radiație.

Toate anestezicele trebuie folosite fără vasoconstrictor (adrenalina).

În timpul alăptării e bine de știut că urgențele se pot trata chiar dacă substanțele intră de obicei în lapte: ceea ce trebuie făcut este să aruncați laptele din primele 24 de ore, după care vă puteți relua obiceiurile de alăptare. Cu toate acestea, este bine să întrebați medicul cum va trebui să acționați, în funcție de cazul dumneavoastră specific.

Clinica stomatologica in Chisinau – Centrul de Estetica Dentara !!!