Skip to main content

Extracția dentară

Nu trebuie să vă sperie extracţia dinţilor! Tehnologiile aplicate acestei proceduri au evoluat masiv, iar durerea e practic inexistentă, doar un disconfort minor creat de introducerea anesteziei locale. Anestezicile de acest tip au misiunea de a opri transmiterea stimulilor dureroşi, dar nu şi a celor mecanici. Senzaţia de uşoară presiune simţită de pacient în timpul manipulării instrumentelor de către medic e una suportabilă şi care va dispărea după un timp scurt.

Ce trebuie să ştim după procedura de extracţie dentară:

 • Anestezicul reduce atenţia şi scade reflexele;
 • Cheagul este foarte important în procesul de vindecare;
 • Nu clătim gura în prima zi;
 • Nu suprasolicităm organismul şi evităm căldurile mari;
 • Nu consumăm alimente foarte dure sau fierbinţi, cafea alcool, lactate sau lapte, ceai, nicotină în primele 24h;
 • Mâncăm după ce trece efectul anesteziei, cu protejarea plăgii în timpul masticaţiei;
 • Calmăm durerea cu analgezice;
 • Dacă hemoragia nu încetează, consultăm urgent medicul stomatolog.

Chiuretaj parodontal

Fiecare formă de parodontită este tratată prin diverse proceduri. Putem vorbi despre cele locale de înlăturare a plăcii bacteriene sau detartraj, asociate cu un tratament medicamentos local sau general. Tratamentul chirurgical îl aplicăm la formele mai avansate de parodontită, acolo unde avem pierdere semnificativă de ţesut gingival şi osos.

Ce presupune chiuretajul paradontal:

 • Desfiinţarea pungilor paradontale şi a conţinutului patologic al acestora;
 • Îndepărtarea gingiei hipertrofiate;
 • Remodelarea ţesuturilor moi gingivale şi a celor osoase prin proceduri de adiţii de biomateriale, stimulând astfel atât creşterea osului, cât şi regenerarea ligamentului parodontal;

Chiuretajul subgingival în câmp deschis este o metodă chirurgicală de selecţie care face posibilă curăţarea în profunzime a suprafeţei radiculare și îndepărtarea ţesutului bolnav în condiţii de vizibilitate bună. În pungile parodontale expuse se pot introduce grefe osoase şi proteine derivate din matricea smalţului. Chiuretajul este recomandat pentru pungi de 4-6 mm, nefiind eficient pentru adâncimi mai mari.

Gingivoplastie

Şi tratamentul gingiilor este unul de o importanţă majoră în orice cabinet stomatologic. Plastia gingivală e una dintre aceste proceduri chirurgicale, iar misiunea ei e de remodelare a gingiei ce înconjoară dintele. Imaginea sănătoasă şi estetică a arcadei dentare ţine şi de aspectul gingiei. Dacă e inflamată sau are un aspect neplăcut, atunci vizita la medicul stomatolog e obligatorie.

Remodelarea gingivală reprezintă una dintre intervenţiile de corectare al aparatului dento-maxilar, se mai numeşte şi gingivoplastie. Acest tip de manoperă oferă şansa de refacere morfologică a ţesutului gingival pentru a-l încadra în conturul firesc.

Misiunea gingivoplastiei este de a oferi un zâmbet de milioane prin realizarea conturului gingival perfect!

Regenerare osoasă ghidată

Vorbim de operaţii complexe şi migăloase, dar necesare în multe cazuri, mai ales când avem situaţii de regenerare osoasă sau tisulară ghidată a zonelor edentare.

Dacă osul are un defect volumetric, atunci este reparat cu suportul osului artificial sub protecţia unor membrane (pot fi resorabile sau nu) ce dirijează vindecarea. Utilitatea lor e de a proteja osul nou format de invazia celulelor din ţesuturile moi vecine. Fie că implanturile dentare sunt inserate în os regenerat sau în os nativ neaugumentat, rata de succes este la egalitate. Osul artificial şi membrana de vindecare reprezintă esenţa întregului proces regenerativ. Când se alege grefa de os, atunci se consideră că osul autogen este cel mai eficient în osteoinducţie pentru că se conţin celule osteogenice proprii pacientului, dar nu este stabil în timp.

Soluţia în acest caz este adiţia de os artificial, el fiind biocompatibil, osteoconductiv, similar în structura osului native, bioresorbabil. Însă rezulatele cele mai bune sunt obţinute în combinaţia osului artificial cu cel autogen. Vindecarea trebuie să evolueze sub protecţie antibiotică, în mod ideal, cu o oră înainte de intervenţie şi apoi urmează continuarea tratamentului timp de 7 zile. Se recomandă administrarea antiinflamatorului şi antialgicului pentru prevenirea durerilor şi a edemului.

Ca tratament postoperator se recomandă apele de gură cu clorhexidină şi gelurile cicatrizante şi dezinfectante aplicate local. Clătitul trebuie să fie blând, fără a fi forţat, soluţia trece prin gură doar câteva secunde.

Implantare dentară

Pierderea unui dinte nu e tocmai un eveniment plăcut, nu mai vorbim de consecinţele lipsei acestuia. Dar soluţii există şi pentru problema dată. Vorbim despre implanturile dentare, opţiuni perfecte atât pentru o imagine estetică a danturii, cât şi pentru sănătatea pacientului.

Implantul dentar este şi o soluţie pentru recăpătarea încrederii în sine!

Implantul dentar este un dispozitiv metalic introdus printr-o metodă chirurgicală în osul maxilar. Misiunea lui e de a susţine o lucrare protetică (punte dentară, coroană dentară sau proteză mobilizabilă). După introducerea implantului în osul maxilar, este nevoie de o perioadă pentru formarea osteointegrării, procesul în care se consolidează legătura dintre implant şi osul maxilar. Perioada de vindecare variază între 3-6 luni, iar la sfârşitul acesteia se ataşează la implant un dispozitiv protetic numic şi bont artificial. Anume peste bont se va construi restaurarea protetică proiectată. Titanul este materialul folosit la confecţionarea majorităţii implanturilor. Acestea sunt acceptate de organism, nu provoacă alergii, au o biocompatibilitate înaltă, iar titanul favorizează cel mai bine procesul de osteointegrare.

Augumentare de sinus

Este o procedură chirurgicală şi menirea acesteia e de a creşte dimensiunile osoase în zonele laterale ale maxilarului superior. Un sinus lift presupune o adiţie osoasă în cavitatea sinusală, cu scopul de a obţine o dimensiune osoasă necesară introducerii un implant dentar. Pentru a face loc noului os, membrana sinusului este mutată mai sus. Doar un chirurg profesionist poate efectua această procedură.

Lipsa osului poate avea mai multe cauze:

 • pierderea dinților de pe arcada superioară, în special a celor din spate sau a molarilor;
 • bolii parodontale;
 • cu cât inserarea implantului dentar este amânată mai mult, cu atât volumul osos scade;
 • sinusurile maxilare pot fi situate prea aproape de acesta, fapt ce împiedică inserarea implantului dentar.