Chișinău, Str. Sfîntul Andrei 37, of. 1 Luni — vineri, 9:00 — 18:00 079558597 | 068099733

Paradontoza tratamentul gingiilor in Moldova

Ce este parodontologia?

Este acea specialitate a medicinei dentare care se ocupă cu studiul întregului sistem ce menține dinții în oasele maxilare, acest sistem fiind numit parodonțiu sau spațiu periodontal.
Parodontologia studiază anatomia, fiziologia parodonțiului marginal, precum și bolile care îl afectează și posibilitățile de tratament.

Boala parodontala – sangerarea gingiilor

Parodontoza (boala parodontală) este o afectine cronica de tip inflamator provocată de flora microbiană de la nivelul gurii, manifestandu-se prin îmbolnăvirea aparatului de susținere a dintelui (gingia – sangerarea gingiei, gingi inflamate , osul și ligamentul care susțin radăcina dentară).
Aceste afecțiuni pot fi gingivite – boli gingivale (formele usoare) sau parodontite care reprezintă formele mai avansate,acestea lăsate netratate, duc la pierderea treptată a dinților.
Forma cea mai ușoară de îmbolnăvire este gingivita, cauzată cel mai frecvent de o igienă orală neadecvată și care, netratată, poate conduce spre forma mai gravă de îmbolnăvire- parodontita.

Cine poate fi afectat de boala parodontala?

Exista o multitudine de forme de imbolnavire parodontală, ce ne pot afecta din copilarie pînă la senescență.
Cea mai frecvent întîlnită este parodontita marginală cronică profundă și afectează pacienții adulti, dar poate să apară și la alte vîrste. Pentru că are o evoluție lentă, cronică, fără durere sau simptomatologie alarmantă, pacienții acuză primele semne tardiv, în jurul vîrstei de 40-45 de ani cînd deja afecțiunea (parodontoza) este într-un stadiu avansat.

Există mai multe tipuri de parodontita marginala (paradontoza) :

  • agresivă (cu evoluție rapidă și pierderea accelerată a țesuturilor de suport ale dinților);
  • cronică (cu evoluție mai lentă, afectînd în special persoanele cu vîrstă peste 40-45 de ani);
  • ca manifestare a unor boli sistemice precum diabetul, afecțiunile cardio-vasculare sau pulmonare;
  • ulcero-necrotică (afectează pacienți cu tulburări imunodeficitare, malnutriție, infecții HIV).

În funcție de momentul în care se intervine si durata de la consultatia stomatologica, boala poate fi vindecată complet sau numai stopată din evoluție.
În prima etapă se impune o igienizare completă a cavității bucale, constînd în detartraje profesionale repetate și dezinfectare profundă cu preparate pe bază de clorhexidină.

Tratarea canalelor dentare in Chisinau

De asemenea pot fi necesare aplicații locale de substanțe medicamentoase antiinflamatoare, antimicrobiene sau administrarea de antibiotice pe cale orală.Pacientul va fi instruit pentru menținerea igienei orale prin periaj corect, folosirea apei de gură, aței dentare, periuțelor interdentare.
În etapa a doua, tratamentul poate constata în aplicații locale de antiinflamatoare și antibiotice, intervenții chirurgicale parodontale (chiuretaj subgingival, gingivectomii, operații cu lambou, adiții osoase), tratamentul endodontic și de imobilizare a dinților prin lucrări protetice realizate din material biocompatibil, cum este ceramica pe suport de zirconiu.

În a treia etapă cînd boala parodontală este într-un stadiu avansat, este recomandată extracția dinților mobili și înlocuirea acestora cu implanturi, protezarea efectuîndu-se în acest caz prin lucrări dentare fixe sau prin lucrări protetice mobilizabile.

Boala parodontală poate fi prevenită cu destul de multă ușurință. Trebuie doar de impus cîteva reguli zilnice de ingrijire și să mergi periodic la controale medicale. Aceste mici amanunte te vor face sa iți păstrezi un zîmbet sănătos și frumos. Nu uitati sa va adresati la timp la medicul dentist pentru a preveni si trata bolile gingivale. Programare la stomatolog in Chisinau.

Clinica stomatologica in Chisinau – Estetica Dentara

Centrul de Estetica Dentara Balan Victor va asteapta mereu cu drag la adresa mun. Chisinau ,str.Sfantul Andrei 37,of. 1.

Pentru programari sau informatii suplimentare puteti apela la numarul de telefon   022 83-77-06; 068099733.